Pinterest share

Toorak Gardens II

Pinterest share

Toorak Gardens 
Old meets new 

With a brief to facilitate a sense of space and openness whilst maximising the views of the garden, the rear extension featured highlight windows that created an abundance of natural light to the open plan living and dining, where a spacious modern kitchen resides, complete with butler’s pantry. Additionally, the master bedroom and ensuite feature strategically placed windows providing a view of the serene Japanese garden.

Despite a flourish of modern contemporary touches, homage was made to the original character of the home via the restoration of the existing Baltic pine floors, doors, fretwork, ceiling roses and ornate cornices which were returned to their former glory. The cantilevered carport was designed to feature exposed eave detailing and matching structural posts to uphold the existing façade, whilst meticulous care was taken to identify and match the tiles of the porch to that of the original.

The wish to transform the 1920s-character home from an unloved ex-rental into the ultimate family home meant that impeccable detailing at the design stage was integral to the project. The result is a stunning renovation that far exceeded our client’s expectations.